Andreea Voicu (10 ani), elevă în clasa a 4-a la Şcoala nr.49 din Capitală, are rezultate bune la învăţătură, dar şi în patinajul artistic. Cariera promiţătoare i-ar putea fi stopată brusc: pregătirea anuală costă aproape 19.000 €, iar părinţii nu mai au bani de astfel de cheltuieli.

În acest an, Andreea a câştigat Openul Sarajevo, Cupa Federaţiei şi Naţionalele la categoria Novice Basic A. Patinatoarea e legitimată la CSŞ Triumf. Mai are în palmares o Cupă şi un titlu naţionale

Andreea, multiplă campioană naţională şi internaţională, s-a îndrăgostit de gheaţă când avea 6 ani. Însoţindu-şi fratele la antrenamentele de hochei, rămânea la patinoar şi le urmărea şi pe “micuţelele săritoare” de la “artistic”, de care era fascinată.

A refuzat păpuşile copilăriei şi a ales răspicat: “Vreau să devin regina gheţii!”.

Întâi a mers la balet, unde şi-a câştigat graţia, apoi la patinaj. Le-a îmbinat pe amândouă, muncind pentru a deveni cea mai bună. Părinţii Andreei au înţeles pasiunea fiicei lor şi au făcut eforturi susţinute.

Patinajul e o activitate care cere sacrificii mari atât din partea sportivului, dar mai ales sacrificii financiare ale părinţilor. Numai că familia a ajuns la fundul sacului.

Participarea la o competiţie şi fericita finalizare a acesteia prin obţinerea unui rezultat bun presupune zeci de ore de antrenamente, angajarea unor tehnicieni competenţi, tinute, cantonamente şi concursuri, care, în prezent, depăşesc posibilităţile părinţilor.

«Căutăm o ofertă din străinătate»

Cheltuielile ajung la circa 19.000 de euro, poate şi mai mult. “Nu mai putem susţine o astfel de cheltuială. Avem nevoie de sponsori, dar cautăm şi o ofertă din străinatate. Un mare patinator, să zicem francezul Brian Joubert, cheltuie 500.000 de euro întrun sezon”, spune tatăl sportivei, Ion Voicu.

Mica patinatoare, antrenată de Maria Balea (2010- 2013) şi de Natalia Popova, e prezenţa familiară la concursurile din ţară şi de peste hotare. “În acest sezon a cucerit 6 titluri din 7 posibile. Au fost 5 competiţii ratate din cauza lipsei banilor”, spune părintele.

 

Lasa un comentariu