Elevă în clasa a V-a la Şcoala Nr. 49 din capitală, Andreea Ramona Voicu are rezultate remarcabile la şcoală, dar şi în patinajul artistic, fiind considerată de specialiști ”Nadia Comăneci a patinajului românesc”.

Face sport de la 3 ani şi jumătate. A început cu balet, sport care i-a insuflat graţia necesară şi a pregătit-o pentru patinajul artistic. Andreea face parte dintr-o familie de sportivi. Tatăl său a făcut haltere în tinereţe la clubul Dinamo. Cel care i-a trezit însă interesul pentru pentru patinaj a fost fratele ei mai mare, Alexandru Voicu (18 ani), actualmente jucător de hochei pe gheață la Sportul Studenţesc. Andreea şi-a dorit să facă hochei, ca şi fratele ei, dar a fost îndrumată de către părinţii ei spre patinaj.

Patinajul, un sport costisitor

Patinajul artistic este o activitate care presupune sacrificii foarte mari atât din partea sportivului, dar, mai ales, un efort financiar deosebit. Sportiva nu este susţinută în niciun fel de către club, Federaţia Română de Patinaj sau Ministerul Tineretului şi Sportului. ”O pereche de patine costă cam 800 de euro, iar o rochiţă porneşte de la 500 de euro. Competiţiile la care Andreea participă mai necesită câte 500 de euro. Anul trecut a fost într-un BootCamp la Ankara, Turcia, pentru a se antrena două zile alături de Natalia Popova. Ne-a costat 1000 de euro. Am mai fost ajutaţi de sponsori, dar nu semnificativ. Taxa de 17 lei pe care o plătim la patinoarul din mall este mărunţiş”, a spus tatăl Andreei, Ionuţ Voicu.

Se antrenează prin mall-uri

Cum în Bucureşti nu există nici un patinoar disponibil, sportiva legitimată la clubul CSȘ Triumf, din Bucureşti, se antrenează pe unde poate. AFI Cotroceni este locul în care Andreea se antrenează în fiecare zi 2 ore şi jumătate, atunci când se află în Bucureşti. Se trezeşte zilnic la ora 6 dimineaţa pentru a prinde patinoarul liber, dar, chiar şi aşa, patinoarul nu este suficient de mare pentru ca micuţa să poată realiza multe din elementele din patinajul artistic. Când au posibilitatea, în general înaintea concursurilor importante, părinţii o duc să se antreneze la Poiana Braşov sau la Cârţa, lângă Miercurea Ciuc, locuri în care există patinoar şi în care Andreea se poate antrena la un nivel adecvat. În acestă perioadă, micuţa se antrenează şi de două ori pe zi.

Îşi face lecţiile prin hoteluri

Deoarece participă la competiţii pe tot parcursul anului, Andreea face eforturi pentru a ţine pasul şi cu şcoala, unde are rezultate foarte bune. ”De 3 ani îşi face temele prin camere de hotel, prin vestiare, prin telefon sau pe mail ”, ne-a spus mama fetiţei, Daniela Voicu, care o însoţeşte la toate concursurile.

Mica patinatoare, antrenată de Maria Balea şi de Natalia Popova, e o prezenţă obişnuită atât la concursurile din ţară, cât şi de peste graniţe. Deşi are doar 11 ani, Andreea a debutat în 2011 în competiţii oficiale şi a urcat pe podium la prima competiţie la care a participat. Părinţii Andreei au realizat imediat dimensiunea talentului fiicei lor şi au făcut eforturi susţinute pentru a o sprijini. De atunci, a căştigat concurs după concurs, palmaresul ei fiind foarte bogat. A câştigat 25 de medalii, din care 11 de aur, obţinute atât la nivel naţional, cât şi internaţional. În 2014 a reuşit să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la toate concursurile la care a participat.

 Premii obţinute în 2014

 Crystal Skate Galaţi – Locul I

 Olympic Hopes (Poiana Braşov) – Locul I

 Cupa FRP – Locul I

 Cupa României – Locul IV

 Campionatul Naţional – Locul I

 Denkova Staviski Cup – Sofia – Locul I

 Sarajevo Open Bosnia şi Herzegovina – Locul I

 Majoritatea comeptiţiilor naţionale se desfăşoară pe patinoarul Olimpic din Braşov

Este considerată Nadia Comăneci a patinajului românesc

Andreea a atras deja privirile multor antrenori străini, impresionaţi de talentul fetiţei. Tatăl fetiţei încearcă din răsputeri să creeze condiţiile necesare pentru ca aceasta să se poată dezvolta şi să poata practica patinajul la nivel înalt în ţară. Acesta crede că principala problemă este lipsa unui patinoar în Bucureşti. Preşedintele FR Patinaj, Adrian Ciobanu, a numit-o sugestiv ”Nadia Comăneci a patinajului românesc” .

Deşi are un program încărcat, fetiţa în vârstă de doar 11 ani nu se limitează doar la patinaj şi practică şi gimnastică. De 3 ori pe săptămână, Andreea participă la antrenamente de gimnastică la clubul KiDance sub îndrumarea antrenoarei Andra Pricope.

Sursa: www.sportnews.ro

Lasa un comentariu